Hardenberger Jaap Haartsen in Hall of Fame

Jaap Haartsen (52) uit het Overijsselse Hardenberg was zijn tijd ver vooruit, toen hij in 1994 in opdracht van elektronicaconcern Ericsson een manier bedacht om een telefoon met een ander apparaat te laten communiceren. De uitvinding werd Bluetooth genoemd.

Drie miljard apparaten

Het succes bleek ongekend: de toepassing zit nu in drie miljard apparaten. Reden genoeg voor de Amerikanen om Haartsen aan te merken als een van de grootste uitvinders ooit. De elektrotechnicus Haartsen wordt op 12 mei 2015 officieel toegelaten tot de Amerikaanse National Inventors Hall of Fame. Vanaf dan kan Haartsen in een adem worden genoemd met Nicola Tesla, Thomas Edison en Henry Ford. En met nog vijfhonderd andere uitvinders die volgens de Amerikanen de samenleving hebben veranderd.

Jaap Haartsen

Jaap Haartsen

 

“Dat is het. Ik mag graag alles een beetje relativeren.”

Het organisatiecomité kondigde eind januari al aan dat Haartsen een plek kreeg tussen de grote uitvinders op aarde. Het nieuws werd vandaag nieuw leven ingeblazen door een groot interview in de Volkskrant. Dat hij geëerd wordt vervult hem met trots, zegt hij tegen de krant. “Dat is het. Ik mag graag alles een beetje relativeren.”

Haartens had nooit gedacht dat Bluetooth de wereld zo op de kop zou zetten, zei hij in januari op de site van zijn huidige werkgever, het Amerikaanse bedrijf Plantronics. “Bluetooth was bedoeld als toegevoegde waarde voor bestaande mobiele producten. Zelfs niet in mijn dromen had ik gedacht dat deze toepassing de wijze waarop we met technologie omgaan in zo’n korte tijd fundamenteel kon veranderen.”

Terug naar het overzicht