Tips voor opladen van je smartphone

Even snel je telefoon aan de oplader voordat je de deur uit gaat. Die gewoonte zul je vast wel herkennen toch? Heerlijk om jezelf die extra 5 minuten te gunnen. Vragen over de batterijduur kom je regelmatig tegen op het internet. En terecht. Want ergernis nummer 1 over huidige telefoons is namelijk de batterijduur.

samsung-i9300

Heeft het zin om je telefoon heel kort op te laden?

Nee, niet echt. Het hangt een beetje af van wat voor een telefoon je hebt, en dus wat voor soort batterij je gebruikt. Maar even snel 5 minuten opladen voordat je de deur uit gaat blijkt eerder iets voor je eigen gemoedstoestand te zijn dan voor je smartphone. Misschien dat je er een paar procent bij krijgt, maar dit zal voor je telefoon weinig uit maken.

Is het dan schadelijk om je telefoon zo kort op te laden?

Nee, tegenwoordig niet meer met de nieuwe smartphones. De meeste smartphones hebben ‘Lithium-ion’-batterijen, zoals dat heet. In tegenstelling tot de telefoons van vroeger, hoef je door het gebruik van dit soort batterijen je daar geen zorgen om te maken. Een snelle oplaad beurt heeft zin als je meer dan 10% erbij laadt. Niet te vroeg stoppen met laden!

Kan ik mijn telefoon beter helemaal leeg laten lopen voordat ik deze weer oplaad?

Nee, dat is zelfs af te raden als je een Lithium batterij hebt. Wanneer je deze helemaal leeg laat lopen, verkort telkens de levensduur van de batterij. Dus bij 5% doe je het gelijk aan de lader.

Moet ik mijn telefoon helemaal tot 100% opladen?

Nee. Dit is iets wat men vroeger veel zei. Met de nieuwere Lithium batterijen is het niet meer nodig je batterij helemaal leeg te laten lopen om deze vervolgens in 1 keer volledig op te laden.

M’n telefoon opladen als deze nog ruimschoots batterij heeft kan dus geen kwaad?

Klopt. Zelfs als je nog 80% batterij hebt zou het niet uit moeten maken om deze op te laden.

En als ik de eerste keer een nieuwe telefoon ga opladen?

Bij de eerste keer moet je wel voorzichtig zijn. Een batterij moet namelijk geïnitialiseerd worden. Bij een Lithium batterij betekent dat je deze de eerste keer helemaal moet opladen. Het is aan te raden om je telefoon de eerste keer 5 tot 6 uur op te laden, ook al staat er allang in je scherm dat je telefoon op 100% zit. Deze aanduiding klopt volgens de experts namelijk niet de eerste keer, dus negeer de 100% en neem het zekere voor het onzekere!

Maakt de temperatuur van mijn telefoon nog iets uit?

Ja. Het is het beste voor je batterij om je telefoon op kamertemperatuur te houden. Te lang in een warme broekzak, een auto in de zon of in direct zonlicht kan er voor zorgen dat je batterij veel sneller leeg loopt. Op de lange termijn zorgt een oververhitte accu ervoor dat je levensduur ervan achteruit gaat. Koelte is over het algemeen beter voor je apparaat, al is het ook geen goed idee je telefoon in de ijskast te bewaren. Wanneer je telefoon tijdens het laden heel warm aanvoelt, is er wellicht iets mis met je lader. Gebruik daarom altijd kwaliteit laders en geen goedkope prut.

Is het slecht om m’n 100% opgeladen telefoon in de lader te laten zitten?

Nee hoor, niet echt. De meeste opladers zijn tegenwoordig redelijk smart en sluiten de stroomtoevoer af als je batterij helemaal vol is. Je kunt dus prima je telefoon een hele nacht aan de oplader leggen. Let op, bij onofficiële laders moet je controleren of ze warm worden.

Kan ik mijn telefoon gebruiken tijdens het opladen?

Jazeker. Dit is bij Lithium batterijen, welke meestal in smartphones zitten, geen probleem. Tenzij je veel zware apps aan hebt staan waardoor de telefoon steeds warmer wordt, maar onder normale omstandigheden is dit geen probleem. Natuurlijk zal je telefoon er wel wat langer over doen om op te laden.

Wat zeggen Apple en Samsung over het gebruik van de batterij?

Volgens Samsung bleek het volgende: laad je telefoon zo vaak en wanneer je maar wilt op, daar is de batterij immers voor bedoeld. Lekker duidelijk toch? Apple zegt terecht dat een batterij maar een bepaald aantal keer opgeladen kan worden, maar dat het niet vast staat hoe vaak dit is. Ze geven aan dat het goed is om bijvoorbeeld 1 keer in de maand de batterij helemaal leeg te laten lopen.

 

Terug naar het overzicht